Tanácsaink kávéimádóknak

Azok számára, akiknek a reggeli kávéval indul a napja, a tönkrement kávéfőző igazi rémálom lehet. Azt azonban, hogy mennyire fontos a jó, finom kávét készítő készülék megtalálása, már kevesebben tudják. A jó kávéfőzővel időt, pénzt és energiát takaríthat meg! Hosszú évekre megbízható segítőtársa lehet otthonában a jól kiválasztott készülék. Legyen tanácsainkkal szakértő, hogy ne érhesse csalódás!

Cremesso coffee machines

Mit is jó ha tud egy kávéfőző?

Elsősorban természetesen azt, hogy lefőzze a kávét. Ugyanakkor, ha újat vásárolna, esetleg lecserélné a régit, érdemes megfontolnia a következő szempontokat.

 

Milyen típusú készüléket szeretne?

Filteres

Eszpresszó

Kapszulás

Automata

Az elektromos kávéfőző típusok közt a legegyszerűbb kivitel.

Pro:

√ Viszonylag olcsó
√  Egyszerre nagy mennyiség lefőzhető
√ Teát is lehet vele főzni.

Kontra:

√ Gyenge kávéerősség
√ A filter rendszeresen cserére szorul.

Legelterjedtebb típus. Őrölt kávéval használható.
Közéjük tartozik többek között a klasszikus Szarvasi kávéfőző.

Pro:

√ Intenzívebb aroma érhető el a nagyobb nyomásnak köszönhetően
√ Egyes típusok már gőzcsappal rendelkeznek, melynek segítségével cappuccino is készíthető.

Az egyik újabb irányvonalú készüléktípus.

Pro:

√ Egyszerű használhatóság
√ Mindig garantáltan friss kávé főzhető le.
√ Kávékülönlegességek széles választéka rendelkezésre áll.

Kontra:

√ Egy kapszulából egy adag kávé főzhető le
√  Azoknak ajánlott akik a minőséget, a változatosságot előnyben részesítik a mennyiséghez képest.

A kávéfőzés csúcsa.  Ár / érték aránya az ilyen típusú készüléknek a legjobb.

Pro:

√  Őrölt és szemes kávéval egyaránt használható.
√ A legegyszerűbb kávét is a saját ízlése szerint készítheti el
√ Számos kávékülönlegesség készíthető gombnyomásra (Pl: Latte Machiatto, Cappuccino, Ristretto)

Azok számára, akik prémium modellekben is gondolkodnak, érdemes megfontolni ezeken túlmenően még akár az őrlési finomság (szemes kávé esetén) és a víz hőmérsékletének beállíthatóságát is.

Kávéfőző kisokos:

Kávékapszulák:Kapszulás kivitelnél az ízek tárháza még bővebb, hiszen kínálatukban sokféle íz és ezáltal különleges aroma is megtalálható, kipróbálható.
Víztartály:Bizonyos kávéfőző modellekben beépített víztartály található. Ennek mérete 1 –től akár 2,1 liter is lehet. A víztartály általában az egyszerre lefőzhető kávé mennyiségének megfelelően lett kialakítva. Prémium modellek esetében itt helyezkedik el a beépített, cserélhető víztisztító és vízlágyító patron.
Aromazáró fedél:Néhány modellben megtalálható. Megakadályozza a kávébabok kiszárítását és a csészébe mindig a legfrissebb kávé kerül
Tisztítás:Az automata kávéfőző gépek számára fontos a napi karbantartás. Ez biztosítja ugyanis, hogy Ön mindig a lehető legjobb minőségű kávét élvezhesse. Fontos betartani néhány alapvető higiéniai szabályt, főleg, ha tejjel, kávéval vagy vízzel dolgozunk. A kávébab olajossága beszennyezheti az őrlőfejet, és a készülék belső részeit. A vízkő a vízvezető csövek megrepedését, és a melegítő alkatrészek hibáját eredményezheti, míg a tej könnyen beleszáradhat a kifolyóba, elzárhatja a kávé útját, és a habosító által készült tejhab sem lesz az igazi. Egy igazán profi automata kávéfőző nem igényel napi szintű karbantartást, a készülék használt előtt és használat után automatikusan átöblíti magát. Ennek köszönhetően a tisztítási folyamatok is sokkal hatékonyabbak, mintha kézzel végeztük volna, A készülékek 80 fokos vízzel tisztítanak, míg kezünk csupán a maximum 40 fokos hőmérsékletet képes elviselni. Ez garantálja a mindenkor optimális higiéniát és tisztaságot. Ajánlatos a felhasznált kávémennyiség függvényében a készülékét vízkő és zsírmentesítését rendszeresen elvégezni.
Kávémennyiség:Az automata kávéfőzők esetében beállíthatjuk, hogy egy csésze kávéhoz hány gramm kávét használunk fel.
Őrlési finomság:Az automata kávéfőzők esetében lehetőségünk van a kávébabok őrlési finomságának beállítására is. Bár sokan nem tudják a kávé ízét és minőségét sok egyéb mellett befolyásolja az is, hogy a kávébabot milyen apró szemcsékre daráljuk. Ha a szemcsék nagyobbak, a víz gyorsabban hatol át és gyengébb kávé folyik le, minél tömöttebb a kávé, annál erősebb lesz a végeredmény is.
Kávéerősség:Az automata kávéfőzők esetében lehetőségünk van a kávéerősség beállítására is. Az alap készülékek 2 – 3 erősséggel rendelkeznek, míg a prémium modellek akár 5 erősségi fokozatra is beállíthatóak, ezek pedig akár egyénileg is testre szabhatóak. (Például, hogy az erős fokozat hány grammot használjon.)
Kávéhőmérséklet:Az ínyencek tudják: minden kávékülönlegességnek megvan az ideális hőmérséklete, akár egy jó bornak. Viszont a pohár, vagy a kávé fajtája befolyásolni tudja, esetenként akár ronthatja is az élvezeti értéket. Ezért jó az automata kávéfőzőknél a víz hőmérsékletének beállítása.
Tejtartály:Legtöbb automata modell esetében lehetőség van tejtartó csatlakoztatására, mely nagyban megkönnyíti a tejes kávékülönlegességek elkészítését. Premium automata modellek esetében egyes típusok rendelkeznek beépített tejhűtővel is.
Kávékülönlegességek:Minden gőzölőfejjel rendelkező kávéfőző esetében van lehetőség kávékülönlegességek (pl. capuccino, ristretto, latte macchiatto) elkészítésére. De ezen modellek esetében ez több mozzanatból áll.
Öntisztító örlőmű:Az automata kávéfőzők többsége napi szintű karbantartást igényel, ennek legfontosabb eleme az örlőmű tisztítása. Az alap kategóriás készülékeknél mindezt kézzel kell elvégezni. Ez jelenti az örlőmű eltávolítását, tisztítását, megszárítását és visszahelyezését is. Ezzel szemben a profi automata kávéfőzők esetében minden egyes használat előtt a gép kifogástalanul elvégzi helyettünk.
One Touch Cappuccino:A kávéfőzés csúcsa, hogy a készülék egyetlen gombnyomással, a csésze elmozdítása, további különleges beállítások nélkül főzhetünk capuccinot, és akár latte macchiattót is. Napjainkra már több márka is kifejlesztette saját one touch megoldásait. E funkció megléte az egyik legfontosabb megkülönböztető tulajdonság a automata kávéfőző gépek között.

A kávé élvezete pénztárcánknak és vérmérsékletünknek megfelelően sokféle lehet. Tökéletes megoldást, egyszerű tisztítást csak a profi készülékek tudnak nyújtani. Reméljük tanácsainkkal segítettünk a választásban.

A SEBO Műszaki Szaküzlet és Konyhastúdió 25 év szakmai tapasztalatával segít Önnek megtalálni a válaszokat.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Telefon: 94/510-555; Email cím: info@sebomuszaki.hu

Amennyiben cikkünk felkeltette érdeklődését, kérjük kövessen bennünket facebook-on, youtube-on, iratkozzon fel levelező listánkra, illetve böngéssze bizalommal további írásainkat, videóinkat blogunkon. Amennyiben személyesen szeretné felvenni velünk a kapcsolatot az alábbi linken megtalálja elérhetőségeinket!