Látogasson el konyhastúdiónkba!

 

Megtalálta a tökéletes sütőt, főzőlapot, mosogatógépet, de a régi konyhabútorba nem szeretné beépíttetni? Segítünk Önnek ebben is! Egyénileg tervezett és kivitelezett konyhabútorok, gyorsan, kényelmesen. Nézze végig videóinkat és terveinket, hogy kedvet kapjon, majd fáradjon be üzletünkbe és mi segítünk Önnek, hogy álmai konyhája valósággá váljon![slideshow_deploy id=’469′]

Amennyiben felkeltettük érdeklődését keressen bennünket bátran a +36/94-510-555 -ös telefonszámon, vagy személyesen boltunkban. (9700 Szombathely, Pálya utca 10-16. nyitva tartásunk: Hétfő-Péntek: 8:30-17:00; Szombat: 9:00-12:00)

Amennyiben szeretne látványtervet készíttetni, kérjük hozzon magával egy alaprajzot. Sokat segíthet, ha a rajz mellett pár fényképet is készít.

Konyhastúdió Fogalomtár

A bútorlap

DSC08619Leendő konyhabútorunk legfontosabb alapanyaga: maga a bútorlap. Ugyan a legexkluzívabb konyhák készülhetnek teljesen fából, ezzel több probléma is adódhat. Elsősorban itt a vetemedésre kell gondolni. Ez azt jelenti, hogy a fa környezetéből vizet vehet fel, illetve adhat le, ezáltal változhat a mérete. Mindez megelőzhető, ha megfelelő páratartalomra szárítják (leendő helységnek átlagos páratartalmára), majd léceket készítenek belőle. Így azonban a rajzolata a fának nem lesz teljesen olyan, mintha egybe nagyobb “szeleteket” vágnánk le egy vastag fából.

A megoldást a furnérlap feltalálása hozta magával. A furnér igen vékony (0,2 – 5 mm) falemez. A furnér kétféleképpen készül: ipari késsel a kiválasztott fát hasítják, vagy egyre csökkenő sugarú hengerpalástfelszín mentén „meghámozzák”. Így hatalmas, szép rajzú felületek nyerhetők. A gyengébb minőségű „vak” furnért csak alapozásra használják, a színfurnérral pedig „felöltöztetik” a bútort. Szép színfurnért pl. a nálunk honos dió-, kőris-, tölgy-, cseresznyefák mellett trópusi fafajok (wenge, teak, zebrano stb.) válogatott példányaiból nyerhetünk.DSC08610

A rétegelt lemez 1-3 mm vastagságú, elsősorban bükk-, nyár-, esetleg fenyő-, nyírfalemezből több rétegben, váltott száliránnyal szintetikus ragasztó (műgyanta) felhasználásával készül. A vastagsága 3-5 mm-től 35-40 mm-ig terjed. A felszíne rendszerint csiszolt fafelület. Könnyen és gyorsan megmunkálható, jól felületkezelhető. A felhasznált fa és a ragasztó függvényében alkalmas lehet csak beltéri (EN 636-1) vagy akár kültéri (EN 636-3) alkalmazásra is. A csak beltéri felhasználásra alkalmas rétegelt lemez nedvesség hatására károsodik.

Laminált KonyhapultA farostlemez az előbbihez hasonlóan gyenge minőségű alapanyagból készül: fa-feldolgozóipari hulladék, erdei gyérítési faanyag és zöldapríték rostosításával nyert rostkötegek kötőanyaggal történő ragasztásával, majd préselésével hozzák létre. A felülete: egyik oldala sima, másik oldalon szita lenyomatos. Előnye, hogy viszonylag olcsó, továbbá az, hogy hajlítható, a felülete jól kezelhető, furnérozható, festhető, ragasztható. Hátránya, hogy csak kis mechanikai igénybevételt bír el. A bútoriparban általában ott használják föl, ahol nem vagy alig látszik: szekrényhátfalként, fiókfenéklapként.

DSC08702Az MDF (Medium Density Fiberboard) azaz közepes tömörségű farostlemez alapanyaga erdei fenyő, nyár, tölgy, bükk ill. fafeldolgozói hulladék egyaránt lehet. Az MDF középrészében akár a 30%-ot is elérheti a zöldapríték. Az alapanyaghoz 8-12%-nyi műgyantát kevernek. A lapképzés döntő fázisa a hőpréselés. Az MDF felszíne sima, bár erre alkalmas sablonban akár hullámos felületek is gyárthatók belőle. Mint minden fából készült lemez, az MDF is vizet vesz fel a környezetéből, de a térfogata relatíve kis mértékben változik. Az MDF-lap minden szempontból értékesebb, mint a faforgácslap, hiszen szilárdsági mutatói jóval kedvezőbbek, felülete kiváló, szerkezete homogén, élei marassál jól megmunkálhatóak. Az MDF lakkozható, festhető, fólia, furnér jól ragasztható rá. Szekrény-előlapok, fiókelemek, polcok, irodabútorok, asztallapok kialakítására alkalmas.

DSC08658A HDF (High Density Fiberboard) azaz nagy tömörségű farostlemez elvben hasonló módon készül, mint az MDF (a nagyobb tömörséget más préselési technikával érik el). A nagyobb sűrűség révén elsősorban a nagyobb fizikai megterhelések elviselésére teszi alkalmassá. Kültérben való alkalmazásra önmagában mégsem ajánlható.

Az OSB (Oriented Strand Board) irányított forgácselrendezésű, speciális ragasztással készült három rétegű faforgácslap. A két külső rétegben a forgácsot hosszirányban orientálva, a középső rétegben ezekre merőlegesen helyezik el. DSC08626Ez is hőpréseléssel készül, hasonlóan az MDF-hez.Az OSB rendkívül homogén felépítésű, az alsó és a felső oldala között minőségi különbség nincs. A felületén megjelenő faforgácsalak miatt sajátságos esztétikai karaktere van, ezért a sok belsőépítész használja. Jobb szilárdsági mutatókkal rendelkezik, mint a faforgácslap. Az azonos szilárdságú rétegelt lemeznél nehezebb és olcsóbb.

Az általunk készített bútorokhoz az alábbi katalógusokból merítünk ötletet:

 

Látogasson el konyhastúdiónkba!

 

Fogantyúk

Konyhabútorunk ékszere lehet egy jól megválasztott fogantyú. Ha már sikerült eldöntenünk milyen színű, anyagú legyen a bútorlap, akkor már csak a hozzá illő fogantyú kiválasztása van hátra.

gombElegáns fogantyú

 

 

 

 

Leggyakoribb fogantyú típusok:

  • Fémfogantyúk
  • Színes fém fogantyúk
  • Színes akril fogantyúk
  • Fa-fém fogantyúk
  • Klasszikus fogantyúk (Porcelán, Antikolt fogantyúk)
  • Gyerekbútor fogantyúk
  • Fa fogantyúk
  • Műanyag fogantyúk

 DSC08646

Munkapult

Laminált konyhapultok

A legelterjedtebb, valószínűleg azért, mert ez a legolcsóbb. Faforgács hordozóra felvitt dekorlemezről van szó, amely bármilyen mintát kaphat a naturtól, a fán át a kőig. Miért jó? Kedvező ára van, bármilyen mintát beszerezhetünk belőle. Nem lehet közvetlen erős hőnek kitenni (pl. rádobni a tepsit), vágni rajta.munkapult

Ezen túl létezik még:

 

  • Fa munkapult
  • Akril munkapult
  • Beton munkapult
  • Laminam
  • Gránitgránitpult2
  • Egyéb kőpultok
  • Rozsdamentes acél
  • Üveg
  • Kvarc alapú kompozit kövek

Szokli

Jelentése: lábazat, talpazat. DSC08654Fontos, hogy megemeljük a konyhabútorunk, ezzel megóvhatjuk például a nem várt elázásoktó. Célszerű állítható szoklival kérni, így könnyebben beállíthatóak a vízszintes felületek. A bútorlaphoz illeszkedő takarólécek fontos esztétikai elemek, és a konyha tisztán tartását is megkönnyítik. Ebben az esetben a szekrények állítható műanyag lábakon állnak, amihez clipsekkel fogatjuk hozzá a lábazati elemet/szoklit/.

Fiók vasalat

A fiókvasalatok közötti választást megkönnyítheti az alább videó:

Metabox

Fém kávás szimpla falú fémoldalas fiókok. Általában csillapítót nem tartalmaznak. Jellemzően görgős megoldásúak. Kaphatóak részleges vagy teljesen kihúzható változatban.

Tandembox

Fém kávás dupla falú fémoldalas fiók. Teljesen kihúzható sínen halkan, finoman gördül. Hosszú várható élettartam, jellemzően beépített fékkel szerelt.

Tandembox összeszerelés:

Felnyíló vasalatok, Blum AVENTOS termékcsalád.

Teleszkópos, felfele nyíló ajtajú szekrények, a praktikus használathoz. Prémium minőség, nagyfokú esztétikum!

Fékező ajtók

Lehetőség van rá, hogy az ajtók csukódás közben fékeződjenek, ezáltal lecsökkenti az esélyét, hogy a bútorajtó becsapódjon, károsodjon.

Hátlap

DSC08630Fontos döntés lehet, hogy a szabad felületet takarjuk-e valamivel?

A munkapult feletti szabad falfelületet mindenképp célszerű valamivel borítani. Ennek egyszerű oka van. Egy üveg vagy egy kerámia felületről bármi könnyen tisztítható. Mi bátran ajánlunk üveget, kerámiát, akrilt hátlapnak, lehetőleg olyat, ami harmonizál a bútorral. Ettől igazán életre kelhet az új konyhabútora.

Látogasson el konyhastúdiónkba!


50934