A Philips alapjait Gerard Philips és édesapja, Frederik Philips rakta le, amikor 1891-ben megalapították a Philips és Társa céget a hollandiai Eindhovenben. Néhány évvel később, 1895-ben Gerard testvére, Anton Philips megerősítette a fiatal céget. Tehetséges üzletembernek bizonyult, így a Philips néhány éven belül már a világ legnagyobb izzógyártói közé tartozott. Az európai ipari forradalom inspirálására 1914-ben létrehozták a Philips első kutatólaboratóriumát, és a cég elkezdte bevezetni az első innovációit a röntgen és a rádiótechnológia területén. Az évek előrehaladtával egyre csak növekedett a találmányok listája az emberek mindennapi életét tovább gazdagító számos áttöréssel.

A hollandiai Eindhovenben 1891-ben létrehozott Philips & Co. vállalat azért alakult, hogy az elektromos áram egyre szélesebb körben való terjedésének következtében az izzók iránt mutatkozó folyamatosan növekvő igényt kielégítse.

A Philips & Co első éveiben a vállalat neve többféle formában volt látható: az egyik a Philips & Co. kezdőbetűiből kialakított embléma volt, a másikon a Philips szó egy izzó üvegére nyomtatva jelent meg.

A legelső reklámkampány 1898-ban indult, amikor Anton Philips egy holland népviseletet mutató levelezőlapot használt marketing eszközként. A Philips név betűi egy izzó gömbjére voltak nyomtatva minden kártya tetején. A Philips név 1920-as évek végén vette fel azt a formáját, amelyet ma is ismerünk.