Szuvidálás felsőfokon

A Sous vide francia kifejezés, annyit tesz, hogy vákum alatt.

 

Az eljárás egy francia Michelin csillaggal rendelkező étterem séfjének nevéhez (Georges Pralus) fűződik, aki az 1 970-es évek közepén miközben szerette volna minimálisra csökkenteni a drága libamáj elkészítésénél bekövetkező zsugorodást, természetesen a legoptimálisabb íz elérésével, talán nem is gondolta, hogy próbálkozásából az egyik legelterjedtebb éttermi technika válik majd.

Az eredmény ugyanis olyannyira jó lett, hogy ezután az eljárás futótűzként terjedt el a magas színvonalú éttermi konyhák világában. A híres séfek hamar felismerték, hogy a sous vide, magyarul szuvid eljárással mindig precízen és megbízhatóan készíthetik el a tökéletes fogásokat.

A szuvidálással olyan ízeket és állagokat érhetünk el, mint semmilyen más főzési eljárással. Szinte törvényszerű volt hát, hogy ez a technika előbb utóbb begyűrűzzön a modern otthoni háztartások világába is.

Az eljárás 3 lépésből áll,

  • Fűszerezés, vákuum csomagolás
  • Párolás alacsony hőfokon
  • Pirítás (ízlés szerint)

Az előre fűszerezett ételt lehetőleg friss fűszernövényekkel vákuumzsákba zárjuk. Ezután a készülék 99,9o/o-os levegő hatékonysággal kiszívja a levegőt a zacskóból. Ezt követően nincs más dolgunk minthogy a vákuumozott élelmiszert betegyük a gőzsütőbe és elindítsuk a szuvidáló programot. A funkcióval egyenletes hőmérséklet mellett (50-85 0C) forró vízben vagy gőzben megfőzzük más szóval szuvidáljuk az ételt.  Az eredmény garantáltan tökéletes lesz. Az ezzel az eljárással készített ételek megtartják tápanyag és nedvességtartalmukat így a húsok, halak, zöldségek puhák és ízgazdagok maradnak.

Különösen húsételek esetében a program után ajánlott egy rövid időre grill fokozaton vagy légkeveréssel a sütőben még rápirítani a húsra” Így kívül a hús ropogós és aranybarna lesz, míg belül puha és lágy, mint a vaj. Kell ennél több?

A CBD 6550,0 Kompakt gőzsütő elérhető webáruházunkban és üzletünkben.

 

A SEBO Műszaki Szaküzlet és Konyhastúdió 25 év szakmai tapasztalatával segít Önnek megtalálni a válaszokat.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Telefon: 94/510-555; Email cím: info@sebomuszaki.hu

Amennyiben cikkünk felkeltette érdeklődését, kérjük kövessen bennünket facebook-on, youtube-on, iratkozzon fel levelező listánkra, illetve böngéssze bizalommal további írásainkat, videóinkat blogunkon. Amennyiben személyesen szeretné felvenni velünk a kapcsolatot az alábbi linken megtalálja elérhetőségeinket!